Zijn aanbiddingsliederen te mannelijk voor vrouwen?
You are here: Home \ Studie \ Aanbidding als levensstijl \ Zijn aanbiddingsliederen te mannelijk voor vrouwen?
5 december 2014 - 14:30, by , in Aanbidding als levensstijl, Studie, No comments

Enige tijd geleden schreef Tijs van den Brink een uitdagende column over aanbiddingsliederen “Zoals die veel voorkomen in de Opwekkingsbundel”.

Er zouden “Emoties worden aangeboord die aansluiten bij het vrouwelijke gevoelsleven”. Reden voor hem om bij dit soort liedjes niet te gaan staan als de zangleider dat vraagt en zijn bijbel te lezen “terwijl de gemeente om hem heen zweverige Opwekkingsliederen zingt… Gewoon omdat ik een man ben.”

De column roept bij mij veel vragen op. Eén daarvan is of hij de enige is in zijn gemeente, of dat vrouwen ook blijven zitten als ze liederen te mannelijk vinden. Of de kinderen als ze de liedjes te volwassen vinden. Goed voorbeeld doet immers volgen….

Miljoenen mannen in de hele wereld zingen met hart en ziel aanbiddingsliederen als “The power of Your love” (“De kracht van uw liefde” -Opw. 488), of “O, Lord, You’re beautiful” (“U Heer bent wonderschoon”-Opw.205).

Het laatste lied is geschreven door Keith en Melody Green. Melody schrijft iets over hoe dit lied tot stand kwam.

“Keith was zachtjes aan het spelen…, de tegenwoordigheid van de Heer was duidelijk merkbaar….Keith huilde en zei tegen mij: De Heer heeft mij binnen geleid in de troonzaal, en ik heb voor Hem gezongen en aanbeden.” (uit: “Keith Green” pag. 313, uitgeverij Gideon).

Veel aanbiddingsliederen zijn geschreven in de troonzaal van God, vanuit de intimiteit met Hem. In Hem zijn man en vrouw één (Gal. 3:28). Als we in Jezus ogen kijken wordt zelfs het hardste hart zacht, of het nu van een man of van een vrouw is.

“U, Heer bent wonderschoon
Naar U verlangt mijn hart
En als uw ogen op mij zijn

Vervult uw liefde mij.”
(Opw.205)

In de troonzaal ontvangen we de kracht en bewogenheid om Gods liefde te verspreiden. Ook daarin is geen onderscheid tussen man of vrouw.

Dat zegt het refrein en het 2e couplet van het lied:
“Ik wil uw woord belijden, schijnen om mij heen
Maar help mij eerst echt te leven voor U.

En als het goed gaat Heer
Behoed mij dan voor eigen roem

Want wat ik wil is enkel eer en glorie voor U.”

“O Heer, ontsteek nieuw vuur
En zet mijn hart in vlam
Geef mij mijn eerste liefde weer

Uw licht dat in mij kwam. ”
(vertaling Mireille Schaart)

Nee aanbiddingsliederen zijn niet alleen voor vrouwen bedoeld. Aanbiddingsliederen kunnen ons een diepe intimiteit met Jezus geven, die ons hart in vuur en vlam zet om Zijn licht door ons te laten schijnen. Die intimiteit met Jezus wens ik ons allemaal toe.

Meer info op www.peterencarinvanessen.nl.

Peter Van Essen
Over de auteur:
Peter Peter is getrouwd met Carin, heeft een samengesteld gezin met vijf kinderen en is bekend van Opwekking en Bouw Uw Troon. Hij is (studio)muzikant, liedschrijver, aanbiddingsleider en leraar/ spreker. Naast viool en pianolessen (improvisatie en klassiek in Apeldoorn én Veenendaal) geeft hij ook training aan aanbiddingsteams.

Geef een reactie