Verbonden met je gemeente
You are here: Home \ Studie \ Verbonden met je gemeente
16 december 2014 - 14:39, by , in Studie, Voor aanbiddingsleiders, No comments
Wat maakt iemand een goede aanbiddingsleider?

Dit is waar het om gaat:

Hoe reageren de mensen die je leidt? Een goede aanbiddingleider steunt op 3 relaties:

– Relatie met muziek (gaven, bekwaamheden)
– Relatie met God
– Relatie met de gemeente

Iedereen begrijpt dat je de eerste ‘relatie’ nodig hebt. De meeste mensen begrijpen dat je de tweede nodig hebt, maar veel mensen, vaak juist de voorgangers en aanbiddingleiders, onderschatten het belang van de derde relatie.

Ik heb dit op een pijnlijke manier geleerd. In mijn gemeente ben ik de aanbiddingvoorganger. Ik ben er trots op andere aanbiddingleiders te stimuleren, in hen te investeren en te zien dat ze succes hebben.

Maar met één van hen deed ik het helemaal verkeerd. Laten we hem Mike noemen. Mike en zijn vrouw Maria (ook niet haar eigen naam ) verschenen op onze audities. Ze waren net verhuisd naar onze streek. Mike speelde gitaar en zong een geweldig aanbiddingslied dat hij zelf geschreven had. Maria zong met hem mee. Ze deden het goed.

Ik vroeg om referenties van hun vorige Vineyard gemeente en zij werden van harte aanbevolen. Omdat ze nieuw waren in onze gemeente gaf ik hen niet meteen de leiding, maar vroeg hen in mijn groep mee te draaien. Dat ging prima, maar Mike en Maria waren geknipt om zelf te leiden op hun eigen manier – hun eigen muziek te creeren.

Na 6 maanden vroeg ik hen een eigen band samen te stellen en de aanbidding te leiden. Daar hadden ze geen moeite mee; ze waren uitstekende musici en mensen waren bereid met hen samen te werken.

Ik moet wel toegeven dat ik op dat moment al enige bedenkingen had. Mike heeft een heel andere persoonlijkheid dan ik en ik voelde me zelf niet zo aangesproken door zijn stijl van aanbidding. Maar ik bedacht dat alleen het feit dat hun stijl mij persoonlijk niet zo aansprak er niet toe mocht leiden dat ik hen de gelegenheid om aanbidding te leiden zou onthouden als alles juist zo goed leek te klikken.

Bovendien wilden zij de aanbidding leiden en ik geloofde dat zij dat konden. Maar ergens in mijn achterhoofd vroeg ik me toch af of ik niet aan het proberen was een vierkante stop in een rond gat te duwen. Ik had op mijn intuïtie moeten vertrouwen.

Het probleem was dat ze in theorie geweldig waren. Mike bleef inspirerende aanbiddingsliederen schrijven, hij was een creatieve musicus en Maria zong als een engel. Maar als zij de aanbidding leidden hadden ze alleen maar contact met ongeveer 20 % van de mensen in de gemeente. Een minderheid volgde hen. De andere 80 % probeerde het wel, maar het werd steeds duidelijker dat de meeste mensen niet van hun stijl van aanbidding hield.

Ik probeerde alles wat ik maar kon bedenken. Ik gaf algemene informatie, ik gaf specifieke informatie. Ik had inzage in de gekozen liederen. Ik liet hen leiden in een meer informele dienst. Ik probeerde alle soorten van pastoraat op hen, maar de resultaten werden steeds slechter. Terwijl diezelfde minderheid bleef meegaan in hun aanbidding werd het voor de meerderheid steeds moeilijker om dat te doen.

Ten slotte moest ik de feiten onder ogen zien. Het ging gewoon niet. Wat ik uiteindelijk moest zeggen was: “Zoals ik het zie is het zo dat het merendeel van de gemeente niet meer echt aanbidt. Het is niet zo dat je geen geweldige liederen schrijft – ik houd van je liederen en ik gebruik ze. Het is niet dat God niet van je aanbidding houdt – ik weet zeker dat Hij dat wel doet. Het is niet dat je geen groot musicus bent – want dat ben je. En het is ook niet dat je geen goede aanbiddingsleider en bandleider bent – voor sommige mensen ben je fantastisch. Maar ik zie het zo dat het grootste gedeelte van de mensen niet goed aanbidt als jij de aanbidding leidt.”

Ik voelde me een mislukkeling. Ik had iemand een leiderspositie aangeboden en het was misgegaan. Hij voelde zich er ook niet lekker bij. En die minderheid was van streek, was zelfs boos. Maar de meerderheid was opgelucht.

Wat was er misgegaan? Mike en Maria hadden de relatie met muziek. En ze hadden de relatie met God. Maar zij waren er niet in geslaagd de belangrijke relatie met de gemeente tot stand te brengen.
Wat is er nodig om een goede relatie met de gemeente te krijgen? Zoals bij elke goede relatie zijn er veel dingen ongrijpbaar – onzichtbare nuances in iemands persoonlijkheid die je maar moeilijk objectief kunt beschrijven. Maar ik zal proberen om een paar belangrijke punten te bespreken die vaak voorkomen bij het leiden van aanbidding.

1. De mensen moeten je hart kunnen zien. Er moet iets zijn als je daar op het podium staat, waardoor mensen kunnen zien wat er zich binnen in jou afspeelt. Je hoeft geen extroverte of juist introverte persoon te zijn, maar op de één of andere manier moet er een transparantie zijn die maakt dat voor iedereen toegankelijk wordt wat God bezig is te doen in je hart. Dit is belangrijk, want aanbidding leiden betekent voor een groot deel: het voorbeeld zijn. Het kan zijn dat je God in je hart echt aanbidt, maar als dat op geen enkele manier zichtbaar is dan is er geen voorbeeld om te volgen. Dit wordt gecommuniceerd door een gevoel van veiligheid, een zuiver geweten, een vrede die je uitstraalt als je voor de mensen staat en door goed in je vel te zitten.

Soms gaat het er gewoon om dat mensen je gezicht kunnen zien. We hadden een aanbiddingsleider in onze gemeente die een microfoon op een standaard gebruikte en met zijn gezicht naar beneden stond in een soort vastgenagelde positie. Toen hij een draadloze microfoon kreeg, kon hij zijn gezicht opheffen, zodat het zichtbaar werd. Hij kon toen ook meer bewegen en ontspannen zijn. En dat hielp bij het maken van contact met de mensen.

Als je al relaties gebouwd hebt met veel van de gemeenteleden, kunnen ze natuurlijk je hart zien, ook als je niet vooraan staat. Dat betekent dat wanneer je op het podium komt om te leiden, ze je al genoeg kennen om te weten wat er in je leeft.

2. Je raakt de harten aan van de mensen die je leidt. We weten hoe het is om op een feestje te zijn en wat te kletsen. Een beetje daarvan is prima, maar wat meer bevrediging geeft is om minder oppervlakkig te blijven met een oude vriend of een nieuwe. Een goede aanbiddingsleider kan snel contact maken aan de oppervlakte, en vervolgens de relatie meenemen naar een dieper punt. Je wilt aansluiten op het vertrouwen van de aanbidder en hem dan inspireren om zichzelf te openen, zodat hij samen met jou en de gemeente een echte ontmoeting met God heeft.

Je kunt mensen uitdagen om te aanbidden, maar ik denk dat het effectiever is om hen te inspireren. Als je liederen kan vinden die met de woorden en de muziek uitdrukken wat in het hart van de mensen leeft, dan zullen ze met je meereizen op je weg naar het hart van de Vader. Hiervoor is het nodig dat je ‘de taal’ leert van de mensen die je wilt leiden. Wat zijn hun liederen. Wat willen zij zeggen tegen de Vader? Door welke muziekstijlen wordt hun hart geraakt? Gezangen? Pop? Iets van beiden? Dat is waarom sommige liederen die goed werken bij de ene groep, niet goed werken bij de andere.

Sommige aanbiddingsleiders maken de fout om, wanneer ze op het podium staan, zich te veel te richten op hun eigen intieme ontmoeting met God. Als dit gebeurt, laten ze de groep vaak achter.

Soms besteedt een aanbiddingsleider een langere tijd aan ongestructureerd zingen. Voor sommige groepen mensen kan dit erg intiem en vertrouwelijk zijn.

Maar ik heb ook gezien dat het een groep ervan weerhoudt om verder te gaan. Ze gaan niet mee met de aanbiddingsleider. Als wat je op het podium doet niet in ‘de taal’ van je groep is, wordt het een optreden en niet een gezamenlijke activiteit.

Als God je roept om je gemeente in iets nieuws te leiden, neem dan de tijd om het hen stap voor stap te leren, zodat ze bij je blijven en bovenal in aanbidding verbonden blijven met de Vader.

3. Je hebt een idee over de beste wijze om je gemeente te laten aanbidden.
Hiermee suggereer ik dat ieder van ons een manier heeft die ons meeneemt van de zorgen van de week naar een bewustzijn van de tegenwoordigheid van de Vader. De aanbiddingsleider moet er een idee van hebben op welke wijze het grootste deel van zijn gemeente meegenomen kan worden in aanbidding. Het is makkelijker om iemand te volgen die lijkt te weten hoe jij je voelt. En het is makkelijker om iemand te volgen die dezelfde gedachtegang heeft als jij.

De meeste gemeentes hebben een breed spectrum van mensen. Als de aanbiddingsleider de grote groep effectief wil kunnen leiden, moet hij zich bewust zijn van de verschillende ‘subgroepen’ in de gemeente.

Het is vaak makkelijker om je bewust te zijn van ‘de taal’ en de besognes van jouw specifieke demografische groep (jonge alleenstaanden, jonge stelletjes, gezinnen met kinderen, etc.). Maar een aanbiddingsleider moet een idee hebben van de gemeenschappelijke grond van waaruit het overgrote deel van de gemeente in aanbidding kan gaan zonder teveel mensen te verliezen. Dit betekent dat je liederen uitkiest die de meeste mensen aanspreken en het minste aantal mensen achter laat.

Dit betekent niet dat je nooit de grenzen kunt opzoeken of nooit muzikaal nieuwe gebieden kunt ontdekken. Het betekent wel dat je ook andere elementen van aanbidding of andere soorten liederen opneemt, ook al heb je zelf een voorkeur voor een bepaald genre.

4. Het succes van de mensen is het belangrijkst in jouw prioriteiten
Dit is in andere artikelen al besproken, maar waar het om gaat is dat een succesvolle tijd van aanbidding voor jou betekent dat de mensen aanbidden. De aanbiddingleider moet al zijn of haar voorkeuren ondergeschikt maken aan dit doel.

Succes is niet: muzikale hoogstandjes, een nieuw lied of een fantastische band, maar mensen die een diepgaande ontmoeting met God hebben. Het resultaat? De mensen zullen jou vertrouwen. Ze zullen jou volgen. Als jij aanbidt, zullen zij volgen; wanneer jij leidt, zullen zij het doel bereiken. En ze zullen jou graag elke keer volgen. Succes bouwt op succes.

Na elke tijd van aanbidding die een ‘overwinning’ is, is het de volgende keer makkelijker. Waarom? Omdat de mensen weten dat jij te vertrouwen bent. Bovendien zullen ze je sneller het voordeel van de twijfel geven als je het een keer moeilijk hebt.

Hoe is het verder gegaan met Mike en Maria? Mike en Maria zijn goede vrienden van ons. Prijs de Heer dat dit niet is veranderd door alles wat er gebeurt is. En Mike en Maria hebben succes in muziek “ meer in een “club” carriére. Ze schrijven uitstekende liederen; Maria is heel goed op het podium en ze aanbidden God in hun muziek. Ze bereiken de verlorenen met muziek die uitnodigend is en ook geestelijk aanspreekt. Misschien zullen ze goed de aanbidding kunnen leiden voor de algemene dienst in een andere gemeente, of in deze gemeente in een andere periode. Momenteel zijn ze meer ‘in contact’ met mensen vanaf het podium in clubs dan vanaf het podium in de gemeente.

© Copyright 2002 Vineyard Music. Nederlandse vertaling: Remco Kok E-Contact is een gratis maandelijkse uitgave van Vineyard Music Benelux. Ga voor meer Nederlandstalige artikelen naar de website van Vineyard Music (Benelux). Of stuur een e-mail naar info@vineyardmusic.nl.

Over de auteur:
John Willison is de aanbidding voorganger bij de Evanston Vineyard nabij Chicago. John schrijft ook liederen ("My Redeemer lives" en anderen). Dat allemaal temidden van de chaos van een huis met vijf kinderen die hij en zijn vrouw, Carol, omarmen als Gods grote zegen.

Geef een reactie