Toegankelijkheid: samen aanbidding ervaren
You are here: Home \ Studie \ Aanbidden in een samenkomst \ Toegankelijkheid: samen aanbidding ervaren
Ik wil kort een blik werpen op een andere belangrijke waarde in Vineyard aanbidding:

Toegankelijkheid.

Maar eerst zal ik iets belijden. Een aantal jaren geleden zou ik, wat ik op het punt sta te schrijven niet hebben geschreven en ik zou het ook niet hebben geloofd ware het niet dat God mij een geweldige gave heeft gegeven om mee te leven en te leren, mijn vrouw Joyce.

Ik herinner mij een bepaalde ervaring heel goed. Joyce en ik waren met een aantal vrienden naar een speciale aanbiddingsavond gegaan. Ik vond het geweldig, ik werd in aanbidding geleid door abstracte geluiden en liederen. Maar, toen ik na een tijd van ‘gesloten-ogen-extatische-aanbidding’ naar Joyce keek zag ik een blik die leek te zeggen, “kunnen we nu gaan?”

Wat voor mij en het aanbiddingsteam betekenisvol was, was niet noodzakelijkerwijs toegankelijk voor iedereen die aanwezig was.

De laatste jaren is onze samenleving erop gericht om publieke plaatsen meer toegankelijk te maken voor mensen met een speciale nood. Mensen met een rolstoel, mensen met gehoorproblemen etc. hebben nu toegang tot meer gelegenheden en ruimten dan ooit tevoren. En dat is geweldig.

Soms moet ik als aanbiddingleider dezelfde vragen stellen die vooraf gingen aan de vergroting van toegankelijkheid in publieke ruimten. Is onze aanbidding toegankelijk voor iedereen of is het alleen toegankelijk voor mensen die artistiek gevoelig zijn?

Wanneer we aanbidding toegankelijk willen maken betekent het soms dat we iets nodig hebben dat ik ‘terughoudendheid’ in aanbidding noem. Ik weet dat het geen populair woord is, maar voor echte aanbidding heb je zowel passie als ‘terughoudendheid’ nodig. Je bent nergens als je ze niet allebei hebt. ‘Terughoudendheid’ is de ruggengraat van muziek maken die anderen kunnen volgen en in mee kunnen gaan.

Hier zijn een aantal tips voor aanbiddingleiders met betrekking tot ‘terughoudendheid’ in aanbidding.

– Terughoudendheid is die liederen kiezen die verwoorden wat de meerderheid van de gemeente tegen God wil zeggen.
– Terughoudendheid is de discipline van niet de hele tijd praten of zingen “ wanneer je alle stiltes vult met jouw ‘ding’, kan de muziek niet ademen en voelt de gemeente zich overweldigd.
– Terughoudendheid is realiseren dat de noten die je niet speelt net zo belangrijk zijn als die je wél speelt.
– Terughoudendheid is je ervan weerhouden om zoveel fratsen aan een lied toe te voegen dat anderen het niet meer kunnen volgen of zingen. Vaak betekent dit dat we muziek moeten kiezen die geen ‘muzikanten muziek’ is “ soms met pijn in je hart. Er zijn momenten dat de Heer een lied in mijn gedachten brengt en ik denk, “Echt niet, dat simpele, veel te vaak gebruikte lied ga ik echt niet opnieuw zingen!” Maar dan geef ik mij over aan God en ontdek ik dat de voldoening die ik krijg wanneer mensen door zo’n lied in contact komen met God veel waardevoller is dan doen wat ik zelf wilde doen.

Terughoudendheid in aanbidding is niet bepaald gemakkelijk en het voelt niet altijd even goed voor jou als aanbiddingleider, maar het is wel het juiste. Wanneer we toegankelijkheid verliezen, verliezen we de mensen. Dus laten we geen mensen buitensluiten, zoals die persoon in die rolstoel die het gebouw niet binnen kon omdat het ons niet genoeg kon schelen om het voor hem toegankelijk te maken. Laten we ruimte maken zodat iedereen met ons intieme aanbidding kan ervaren.

© 2001 Vineyard Music.

Nederlandse tekst: Jane Hempenius Eve r y to n g u e, eve r y t r i b e a n d eve r y n a t i o n . 1:2 E-Contact is een gratis maandelijkse uitgave van Vineyard Music Benelux. Ga voor meer Nederlandstalige artikelen naar de website van Vineyard Music (Benelux). Of stuur een e-mail naar info@vineyardmusic.nl.

 

Brian Doerksen
Over de auteur:
Brian Doerksen is aanbiddingsleider, tekstdichter en producer. Na zijn verblijf in Engeland, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van aanbidding binnen de Vineyard gemeenten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, is hij enkele jaren geleden met zijn gezin terug gegaan naar Canada. Brian is daar betrokken bij de Vineyard in Langley, BC. Hij woont samen met zijn vrouw Joyce en hun zes kinderen in Abbotsford, BC (Canada).

Geef een reactie