Intimiteit: onze hoogste waarde in aanbidding
You are here: Home \ Studie \ Aanbidden in een samenkomst \ Intimiteit: onze hoogste waarde in aanbidding

Gedurende het grootste deel van mijn leven heb ik in de kerk liederen gezongen over God of liederen die opriepen tot een heiliger leven. Maar waar ik eigenlijk naar verlangde, als kleine jongen al, was directe communicatie met mijn Schepper. Ik wilde tot God zelf zingen. Ik wilde mijn hart aan God laten zien en ik wilde dat Hij Zijn hart aan mij zou laten zien.

In de zomer van 1985 maakte ik kennis met de Vineyard bij een Wimber conferentie waar de aanbiddingleider liederen begon te zingen die mij hielpen mijn hart te openen voor God. Het was zo simpel.

Intimiteit in aanbidding is één van de grondslagen van de Vineyardbeweging. Toen John & Carol Wimber en anderen in 1977 een samenkomst begonnen in een huis in Californie deden ze dat omdat ze een verlangen hadden om God te ontmoeten. En zo is door de jaren heen Vineyard aanbidding wereldwijd gekenmerkt door liederen die uitingen waren van eenvoudige liefde en toewijding.

Het andere karakteristieke dat opvalt is de verwachting van Gods aanwezigheid. Het ervaren van Zijn hart voor ons nadat wij ons hart aan Hem lieten zien. Dit is de echte intimiteit, een relatie met de levende God. Wat een geweldige vreugde als wij ontdekken dat Hij, net als wij, naar deze intieme momenten verlangt.

Sommige mensen vroegen mij: “Is het zo dat alle intieme liederen qua muziekstijl langzaam en bedaard moeten zijn?” Mijn antwoord is dan (met een lachje): “NEE”. Sommige muziek die we gebruiken kozen we omdat die muziek de intieme dialoog met God en het openen van ons hart voor Hem lijkt te stimuleren.

Als intimiteit in engere zin betekent dat we tot God zingen, betekent het in bredere zin dat we ons hele leven in de tegenwoordigheid van God moeten doorbrengen. Als we bezig zijn met andere liefdes, met andere goden, dan verliezen we de intieme omgang met God of gaan we op een oppervlakkige manier met Hem om. Dat wordt dan een nietszeggende ontmoeting voor God en voor ons.

We kunnen niet de hele week van harte met wereldse dingen bezig zijn en ons dan afvragen waarom de aanbidding op zondag zo saai aanvoelt. Echte intimiteit kan niet gecreeerd worden door simpelweg de juiste liedjes te zingen. Intieme aanbidding is er als de liederen voortkomen uit een hart dat overstroomt van liefde. Echte intimiteit is als een huwelijk, het werkt alleen maar als we alle anderen buitensluiten. Intimiteit is vol respect, niet “lekker ontspannen” zoals sommigen zouden zeggen.

Ik geloof zelfs dat het zo is dat hoe intiemer we worden hoe eerbiediger het juist wordt. Net zoals een man en een vrouw op hun huwelijksnacht de lichamelijke liefde zullen bedrijven met groot respect voor elkaar. Intimiteit in het huwelijk is zo krachtig omdat het zo respectvol is. Zonder respect zal intimiteit in het huwelijk hoogstwaarschijnlijk verdwijnen. Zonder respect zullen we geen intimiteit in aanbidding ervaren.

De Bijbel staat vol met verhalen over intieme aanbidding. Toen David schaapherder was zong hij intieme aanbiddingsliederen voor de Heer. Toen hij koning van Israel was geworden ging hij daar mee door.

De vrouw in Lucas 7 aanbad op een intieme manier toen ze parfum over de voeten van Jezus uitgoot.

Als we intimiteit, echte intimiteit in aanbidding, omarmen dan vervullen we ons levensdoel, het leven in een overgegeven relatie met God. Intieme aanbidding zal in dit leven altijd onze roeping en ons hoogste doel blijven. En dan, als we naar de overkant gaan, wordt het alleen nog maar beter.

© 2001 Vineyard Music

Dit artikel is het eerste van drie artikelen over waarden in aanbidding binnen de Vineyardbeweging. Brian heeft deze geschreven tijdens zijn verblijf in Engeland waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van aanbidding binnen de Vineyard gemeenten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Nederlandse tekst: Marike van Binsbergen Eve r y to n g u e, eve r y t r i b e a n d eve r y n a t i o n . 1:2 E-Contact is een gratis maandelijkse uitgave van Vineyard Music Benelux. Ga voor meer Nederlandstalige artikelen naar de website van Vineyard Music (Benelux). Of stuur een e-mail naar info@vineyardmusic.nl.

Brian Doerksen
Over de auteur:
Brian Doerksen is aanbiddingsleider, tekstdichter en producer. Na zijn verblijf in Engeland, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwikkelen van aanbidding binnen de Vineyard gemeenten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, is hij enkele jaren geleden met zijn gezin terug gegaan naar Canada. Brian is daar betrokken bij de Vineyard in Langley, BC. Hij woont samen met zijn vrouw Joyce en hun zes kinderen in Abbotsford, BC (Canada).

Geef een reactie