Veiligheid en betrouwbaarheid zijn de twee voornaamste redenen waarom mensen van integriteit houden.

En waarom houdt God dan zo van integriteit in onze aanbidding? Dat is eigenlijk heel simpel. God is waarheid. God is ons vertrouwen waard. Hij is Zelf de definitie van integriteit. En Hij verlangt ernaar dat wij worden als Hij. Hij wil dat onze woorden in overeenstemming zijn met het leven dat we leiden. Hij weet dat wij gemaakt zijn voor integriteit.

Integriteit brengt niet alleen vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Als wij onze verantwoordelijkheid uit het oog verliezen herinnert Hij ons eraan. Hij gaf ons deze tijdloze waarschuwing door de profeet Amos: “Weg met uw lofliederen. Ik beschouw ze alleen maar als lawaai. Ik zal geen minuut luisteren naar uw muziek, hoe mooi het ook klinkt.” (Amos 5:23, Het Boek).

We moeten de waarheid onder ogen zien: God haat onze aanbidding als we niet integer zijn. Maar tegelijk zit er een grote mate van bescherming in die waarheid. God wil niet dat we tot Hem komen zoals we dénken dat we zouden moeten zijn, maar zoals we écht zijn. En als wat wij zijn niet goed is in Zijn ogen en niet in overeenstemming met Zijn Woord dan roepen we om genade om te veranderen. Dat is alles wat Hij van ons vraagt.

Lance Pittluck, voorganger van de Vineyard in Anaheim, zei onlangs iets heel dieps: “gaven brengen je in de bediening, karakter maakt dat je er kunt blijven.”

We kunnen erkenning krijgen van mensen door onze gaven, ook in de kerk. In onze cultuur hebben zangers grote invloed omdat ze een mooi geluid kunnen maken met hun stembanden. Ze zouden populair kunnen blijven als zangers zonder integriteit in hun karakter, maar in Gods ogen en in Gods bediening zullen alleen integriteit en het daarbij behorende karakter maken dat het blijvend is.

Als God onze aanbidding haat als we geen integriteit hebben kun je je dan voorstellen hoe Hij zich voelt als we Hem aanbidden mét integriteit? Waarschijnlijk ontploft Zijn hart van plezier elke keer als we gewoon iets aardigs doen, elke keer als we iets doen voor de armen, elke keer als we trouw zijn aan onze families. En als we dan bij elkaar zijn om te zingen omdat we overstromen vanuit een leven vol liefde dan zal Gods hart vol vreugde zijn. En als het erop aan komt is dat de grootste vreugde in het leven: vreugde geven aan Degene die ons geschapen heeft.