Hype-free
You are here: Home \ Studie \ Hype-free
11 december 2014 - 13:57, by , in Studie, Voor aanbiddingsleiders, No comments

We houden ervan om gewoon normaal te zijn. Ik vind het heel belangrijk dat we dingen niet vreemd of heel bijzonder maken. We willen geen dingen opkloppen, hypes produceren en doen alsof we veel geestelijker zijn dan in werkelijkheid het geval is. John Wimber noemde dit altijd ‘natuurlijk bovennatuurlijk’. Dat betekent dat je de kracht van God in je leven ervaart, maar er op een normale manier mee omgaat. John stichtte verschillende kerken, onder de naam ‘Vineyard’. Begin jaren ’80 organiseerden ze een aantal conferenties die mijn leven erg hebben beïnvloed. God deed daar een aantal dingen die ik nooit meer zal vergeten.

Colaatje light
Een van de dingen die ik ook nooit meer vergeet is dat zich groepen mensen om John verzamelden en hem vroegen ‘hoe hij het nou deed’. Wat was het geheim van zijn voorbereiding? Ze verwachtten allemaal een geestelijk antwoord, zoals dat hij veertig dagen zou hebben gevast of zes uur zou hebben gebeden, waardoor hij heel gezalfd was. Zijn antwoord was bijzonder anders. Op de vraag hoe hij de diensten voorbereidde, zei hij: Ik drink een Colaatje Light.

Dat was geen religieus antwoord. Hij zei erdoor dat God ons, gewone mensen, gebruikt en dat we geen bijzondere geestelijke reuzen hoeven te zijn. Geen mannen in mooie pakken op een podium of mensen die door een engel zijn aangeraakt.

Wij willen dat Soul Survivor ook zo gewoon is. Iedereen maakt deel uit van Gods Koninkrijk. Ik vind het moeilijk om in bijeenkomsten te horen over hoe lang mensen bidden en vasten en hoe heilig ze zijn. Dat willen we juist niet: het geeft jongeren een zware last op de schouders met verwachtingen waar helemaal niemand aan kan tippen.

Als je een dertienjarige jongen bent die in de puberteit zit, doe je je uiterste best om niet elke minuut aan een blote vrouw te denken. Je hebt dan niets aan een bijeenkomst waarin de spreker van je vraagt om een overwinningskreet te slaken om je toewijding aan seksuele reinheid te proclameren. Want, wat het met je doet, is je klaarmaken voor mislukking. Want, wat voor effect heeft het schreeuwen in de lucht op de werking van je hormonen? Na een tijdje gaan mensen zich gedragen alsof alles goed gaat. Ze doen alsof er niets aan de hand is en faken hun gedrag. Maar waar gaat dat eigenlijk over? Het is verschrikkelijk, het is een zware last en dit is niet waarvoor Jezus is gekomen.

Maak een einde aan religie
We willen religie de mond snoeren en het overgeestelijke stereotype doen uitsterven. We willen de lat lager leggen. Niet de lat van heiligheid, want dat is niet aan ons. We zeggen niet: O.k., het is prima om elke minuut aan deze dingen te denken; maak je geen zorgen. We zeggen wel dat deze dingen gebeuren, dat ze echt zijn en dat God je ermee wil helpen. Je bent geen viezerik en God wijst je er niet voor af. We doen niet alsof er geen zonde is; we kijken het recht in de ogen. En we doen niet alsof er overwinning is, als die er helemaal niet is. We verlagen de lat naar het punt waarop mensen Jezus kunnen ontmoeten. Het doel van Jezus’ leven, zijn dood aan het kruis en zijn opstanding was zodat mensen zoals jij en ik, die niet goed genoeg zijn, binnen kunnen komen en deel worden van wat Hij aan het doen is!

Hype-free
Dat betekent ook dat we niet van hypes houden. Natuurlijk zijn er op de festivals allerlei hypes aan de gang, doordat je met duizenden jongeren op één plek bij elkaar bent. Wat ik bedoel is dat we niet iets willen pushen wanneer God niets lijkt te doen. We zijn liever vroeg thuis dan dat we iets op moeten wekken.

Laatst was ik in een dienst waarbij tijdens de ministry-tijd niets gebeurde. Op een gegeven moment pakte iemand de microfoon en vertelde de aanwezigen allerlei dingen te doen, om zaken op te wekken. Maar, je kunt de Heilige Geest helemaal niet ‘ophypen’. Hij komt naar beneden. En als Hij niets doet, laten we dan gewoon ontspannen en iets anders gaan doen. Niets is zinlozer dan te ‘doen alsof’. Het is verleidelijk om voor een groot publiek allerlei dingen te doen die een reactie teweegbrengen. Je kunt muziek gebruiken, manipulatief zijn en mensen stiekem een bepaalde richting opduwen. We hebben een hekel aan zulk soort praktijken. Het is absoluut verkeerd om over de waardigheid van mensen heen te stappen. Onze westerse cultuur zit vol hypes en trucs, en juist daarom is het zo belangrijk dat we in de kerk de emoties van mensen niet manipuleren.

We kunnen van onszelf een hype maken door te proberen iemand te zijn die we eigenlijk helemaal niet zijn. Onszelf geestelijk onwijs disciplineren, bijvoorbeeld. Begrijp me niet verkeerd: het is goed als je een bruisend gebedsleven hebt en veel in je Bijbel leest. In de Bijbel staat dat je deze dingen achter gesloten deuren moet doen zonder dat iemand (behalve de Vader) het ziet. Als je het vanaf een podium verkondigt, geef je mensen die daar niet aan kunnen tippen al snel een gevoel van falen.

Supermodel of echt recept?
Als we tijdens een Soul Survivor evenement op een podium staan, willen we eerlijk zijn over onze tekortkomingen. Denk aan Matt Redman. Ik kende hem al toen hij een klein jochie was. Ik vind het ergens maar vreemd dat hij zo’n grote reputatie heeft. Het enige wat hij doet is een microfoon grijpen, zijn mond openen, wat akkoorden spelen en weer gaan zitten. Matt is een heel gewone vent en toch wordt zijn naam overal genoemd. Hier kunnen we natuurlijk mee aan de haal gaan en van hem een superman-voorbeeld maken. Maar, dat is onzin. Matt spreekt tijdens diensten vaak over de verschrikkingen uit zijn jeugd en over het feit dat hij genade nodig heeft. Zulke eerlijkheid en openheid maakt korte metten met mythes en richt onze aandacht weer op wat God kan doen in echte situaties.

Op dezelfde manier ben ik open over het feit dat ik een eetprobleem heb. Dat is slechts een van de dingen waar ik soms mee knok. Ik vertel erover tijdens diensten, alhoewel het erg pijnlijk is. Ik ben er nog niet helemaal van genezen. Maar God is heel aardig voor me. Er zijn nog steeds momenten dat ik de eenzaamheid uit mijn kindertijd voel. Het is dan heel verleidelijk om weer terug te schieten in momenten van depressie, afzondering en onzekerheid. Daar wil ik eerlijk over zijn, ook vanaf een podium. Want, daaruit blijkt hoe ongelooflijk God is, en niet hoe ongelooflijk wij zijn. Hij is heel goed voor ons.

We willen jongeren laten weten dat God hen ongeacht hun huidige situatie geestelijk kan verzadigen vanuit gebrokenheid, zwakheid en pijn. Niet ondanks hun zwakheid, maar er ín. We hebben het over Gods genade en in een plaats die hype-vrij en fake-vrij is, kunnen we echt onszelf zijn en Gods werk in ons leven ontdekken.

Bron: soulsurvivor.com/uk/imag
Dit artikel is afkomstig van http://www.soulsurvivor.nl © Copyright 2004 Soul Survivor NL, Alle rechten voorbehouden

Mike Pilavachi
Over de auteur:
Mike Pilavachi is oprichter van Soul Survivor. Hij is ook schrijver, internationaal spreker en voorganger van Soul Survivor Watford (Engeland), een gemeente die tot doel heeft de jonge mensen daar te bereiken.

Geef een reactie