Hoe bak ik een taart?
You are here: Home \ Studie \ Aanbidden in een samenkomst \ Hoe bak ik een taart?

De belangrijkste ingrediënten voor het samenstellen en onderhouden van een aanbiddingsteam.

De pecan-taart van mijn vrouw is mijn favoriete dessert. Het recept is al door vele generaties doorgegeven. Op Thanksgiving vervult de geur van deze taart op wonderbaarlijke wijze ons hele huis en dan weet ik dat ik nog maar even hoef te wachten totdat ik stukjes hiervan aan mijn maag mag toevoegen (sommigen van jullie beginnen nu trek te krijgen in een lekker dessert!).

Het toevoegen van de juiste ingrediënten aan een taart is essentieel. Te weinig van dit of teveel van dat kan desastreuze gevolgen hebben. Het samenstellen en leiden van een aanbiddingsteam vraagt ook om de juiste, essentiële ingrediënten zodat eenheid, groei en passievollle aanbidding werkelijkheid kunnen worden.

Nederige taart
Ik denk dat je net als ik graag wilt dat je aanbiddingsteam nederig van hart is en openstaat voor leiding en correctie. Eén ding is zeker: als we in ons eigen leven geen nederigheid laten zien belemmeren we de kansen voor een team met nederige harten.

God liet mij op een bepaald moment zien dat hetgeen ik in het team zaai ook hetgeen is dat ik later zal oogsten. Voor de taak van een leider is het hart van een dienstknecht nodig. Naar het model van onze Heer Jezus. Phillipenzen 2 komt dan in mijn gedachten: … doch in ootmoedigheid achte de een de ander uitnemender dan zichzelf; en ieder lette niet slechts op zijn eigen belang, maar ieder (lette) ook op dat van anderen. Laat die gezindheid bij u zijn, welke ook in Christus Jezus was, die in de gestalte Gods zijnde, het Gode gelijk zijn niet als een roof heet geacht, maar Zichzelf ontledigd heeft, en de gestalte van een dienstknecht heeft aangenomen.

Ons aanbiddingsteam kent mij goed. Zij kennen mijn zwakheden. Wanneer ik toegeef dat ik hulp nodig heb, reageren zij. Wanneer ik mij verschuil achter een masker van geestelijke trots, gaat het snel mis. O, de vreugde van leven in echte gemeenschap, niet verschuilend achter maskers van zelfvoorzienendheid! Als we nederig zijn, zal onze gebrokenheid en eerlijkheid God in het oog vallen. Samen met Hem zijn we dan klaar om te gaan waarheen Hij ons leidt!

1. Wees zorgvuldig in de keuken
Ik herinner me dat God iets tegen mij zei over iemand in mijn team. Hij zei, “Terry, Joe (niet zijn echte naam) is de bassist van je team. Wat weet je nog meer van hem?” “Nou Heer,” begon ik, “niet zo heel erg veel.” Hij antwoordde, “Leer hem beter kennen. Vraag hem naar zijn familie. Weet je, hij is meer dan een bassist die een gaatje invult in je team.”

Zelfs al hadden we regelmatige ontmoetingen, eens per maand, ik moest toegeven dat ik Joe en de anderen van het team een beetje ééndimensionaal bekeek. Ik begon meer tijd met de teamleden door te brengen en ik begon hen vragen over hun persoonlijk leven te stellen. Mijn liefde voor hen groeide. Ik begon hen verjaardagskaarten te sturen (met wat hulp op administratief gebied van een ander teamlid). Ik begon hen overdag op hun werk te bellen gewoon om te horen hoe het met hen was en om hen te bemoedigen en soms zelfs door de telefoon met hen te bidden. Het was besmettelijk! Het team werd als familie voor elkaar.

Wederzijdse zorg helpt teamleden om minder ‘territoriaal’ te zijn. De drummer richt zich op de nieuweling, bemoedigd haar in haar voorbereiding om voor het eerst met het team mee te spelen. De vocalisten bedanken en zegenen de geluidsman die hen helpt om hun monitor precies goed af te stemmen. De hele atmosfeer is anders wanneer we erop gericht zijn om voor elkaar zorg te dragen.

2. Wees afhankelijk van de Chef-kok in de keuken
Een tijd terug sprak God tegen mij over de bediening van aanbidding. Het heeft mij geholpen om een beter perspectief te krijgen op hoe Hij de dingen gedaan wil hebben in het koninkrijk. Hij zei, “Wil je efficiënte bediening of effectieve bediening?” Ik worstelde al een tijd om alles vlot te laten verlopen, maar er leek geen eind te komen aan de problemen en uitdagingen. De teamleden hadden geestelijke en emotionele steun nodig. We hadden problemen met het geluid en sommigen van ons reisden door het hele land.

Ik ging zitten en begon na te denken over wat God tegen mij had gezegd. Ik probeerde het verschil tussen de twee woorden, ‘efficiënt’ en ‘effectief’, te beschrijven.

Efficiënt betekent alle ‘vormen’ en ‘werktuigen’ van deze bediening zijn op de juiste plaats.
Waar het gaat over roosters, liturgie etc. is alles al vastbesloten. Er wordt weinig tijd besteed aan het luisteren naar Gods stem om erachter te komen wat Hij misschien wel wil doen. We beginnen meer waarde te hechten aan de vorm in plaats van de substantie. We maken ons meer druk over het wel of niet duidelijk zijn van de PowerPoint presentatie dan over God die in ons midden aanwezig is.
Er is niet veel animo om ‘buiten het hokje te denken’ of om nieuwe mensen te betrekken.
Er is weinig verwachting dat God inbreekt in onze bijeenkomst en de dingen ‘reorganiseert’.

Effectiviteit betekent dat we met onze plannen en ‘vormen’ veel ‘losser’ omgaan.
• We leiden mensen in Gods tegenwoordigheid en dan gaan we uit de weg.
• We zoeken God met heel ons hart realiserende dat Hij ons zou kunnen vragen iets te doen dat volledig buiten onze ‘comfort zone’ valt. Of misschien vraagt Hij ons iets dat we gepland hebben juist niet te doen.
• We staan veranderingen toe in onze bediening. Vasthouden aan het verleden proberen we te vermijden. Ideeen zijn welkom en problemen brengen we in de openbaarheid.
• Het doel is Gods heerlijkheid in plaats van wat wij uit de tijd vanaanbidding denken te kunnen halen. Er is voorbede en verwachting dat God zal komen om te genezen, bevrijden en redden.
• Er is erkenning zowel bij de leider als bij het team dat groei en vruchtbaarheid vaak voortkomt uit ‘zooi’ en gebrokenheid. Laten we wel wezen. Dit ding dat we doen kunnen we niet zonder Hem! We moeten altijd opzoek naar dat wat de Vader aan het doen is (Joh. 5:19).

Jim Cymbala bracht het als volgt: “Het werk van God kan alleen gedragen worden door de kracht van God. De gemeente is een geestelijk organisme dat geestelijke strijd voert. Alleen met geestelijke kracht kan het functioneren zoals God het heeft bedoeld.”

3. Laat anderen helpen in de keuken
Wat een opluchting was het toen ik realiseerde dat anderen in het team kunnen aanvullen op de terreinen waar ik ontbreek. Niemand heeft mij ooit beschuldigd té georganiseerd te zijn! Anderen helpen mij met administratie, het organiseren van onze jaarlijkse aanbiddingleiders retreat en onze maandelijkse ‘All Team Night’. Geweldige ideeen zijn geopperd door mijn getalenteerde en begaafde teamleden.

Ik realiseer mij ook dat de visie die ik heb voor aanbidding in onze gemeente niet compleet is zonder de input van het team met betrekking tot wat zij God horen zeggen en doen (in het bijzonder de input van de meer volwassen ‘veteranen’).

Een ander essentieel ingredient van dit alles is met opzet multi-generationeel zijn.

Hoe kunnen jongeren betrokken raken bij deze bediening als ze niet worden uitgenodigd, geïnitieerd en geïntegreerd door de leider en het team? Mijn team helpt mij hier al een aantal jaren bij en het werkt goed. Op het moment hebben we drie middelbare scholieren in ons team. Het hart van de Vader is om de kinderen te laten komen! Mmm…Mmm…Lekker!

Het bakken van deze ‘aanbiddingsteam- taart’ is een geweldige, ontmoedigende, rommelige, intensieve en ontzettend bevredigende tocht. Er is geloof (gespeld als r-i-s-i-c-o) en volledige radicale afhankelijkheid van God voor nodig. Hij verlangt van ons dat wij heel dicht bij Hem blijven zodat Hij altijd in het centrum staat van zijn gemeente. Veel plezier bij het bakken!

© Copyright 2004 Vineyard Music Oorspronkelijke titel: Making worship Team Pie! Vertaling: Jane Hempenius E-Contact is een gratis maandelijkse uitgave van Vineyard Music Benelux. Ga voor meer Nederlandstalige artikelen naar de website van Vineyard Music (Benelux). Of stuur een e-mail naar info@vineyardmusic.nl.

Terry Butler
Over de auteur:
Terry Butler is tekstdichter, voorganger, leider en een van de eerste aanbiddingsleiders van de Vineyard beweging. Hij werkt al jarenlang met aanbiddingsteams. Op het moment is hij verantwoordelijk voor aanbidding in de Vineyard Community Church in Pomona, Californie.

Geef een reactie