Geestelijke disciplines voor aanbiddingleiders
You are here: Home \ Studie \ Aanbidden in een samenkomst \ Geestelijke disciplines voor aanbiddingleiders

Welke geestelijke disciplines zijn volgens jou onmisbaar in het leven van een moderne aanbiddingsleider? Waarom?

In plaats van te spreken over geestelijke disciplines als vasten en bidden, voel ik er meer voor om wat bekende termen op een ongebruikelijke manier toe te passen. Ik denk dat de volgende disciplines essentieel zijn voor aanbiddingsleiders:

voeten wassen,
het offeren van brood en vis,
wandelen over water,
het dragen van het kruis
en bij gelegenheid, het opwekken van de doden.

Voeten wassen…

…omdat aanbidding gaat over het wegwassen van het vuil dat aan de zielen van mensen kleeft. Wil je dit met kracht toepassen, dan moet het worden gedaan vanuit een houding van nederigheid. De kwaliteit van het water in het teiltje zal iets te maken hebben met de kwaliteit van die leiders leven met God.

Het offeren van brood en vis…

…omdat na al onze voorbereiding (wat goed moet worden gedaan – dit werk is voor de Heer), we uiteindelijk in een positie van onvolmaaktheid terechtkomen, hoe begaafd we ook mogen zijn. De menselijke muzikaliteit, hoewel vaak indrukwekkend en geweldig, heeft niet de capaciteit om de ziel te raken en die geestelijk vrij te maken. Jezus wel. We offeren het brood en de vis van onze liederen en ideeen; Hij voegt er, op mysterieuze en wonderbaarlijke wijze, Zijn tegenwoordigheid aan toe.

Wandelen over water

Door te spreken over wandelen over water geven we het gevaar van deze onderneming weer. Aanbiddingleiders worden opgeroepen om de boot uit te stappen, voorbij de bekende en comfortabele plaats van hun gebruikelijke teksten en akkoorden. Er is een goddelijke dans in aanbidding. De Geest roept, de muzikant speelt. Vaak zal de Geest de speler uitnodigen Hem te volgen op onbekend terrein, waar zo’n verwevenheid met Leven ontstaat dat hij of zij nauwelijks merkt dat het dansen plaatsvindt in ijle lucht. Aanbidding leiden is die onzichtbare hand precies lang genoeg vasthouden: niet te kort (anders is de dans incompleet) en niet te lang (anders – en dit is heel triest – Slaan we de plank mis.).

Ik bedoel dat het mogelijk is om té hard te proberen waardoor we al aanbiddend de plaats waar de Geest ons heen wil leiden voorbij gaan.

Dragen van het kruis

Het dragen van het kruis is een belangrijke discipline, omdat er bij de mensen om je heen een grotere nood voor zielreiniging dan voor jouw artistieke expressie zal zijn. Het oppakken van deze bediening houdt in dat je jezelf aan anderen geeft, dat je beschikbaar bent wanneer je zelf geen zin hebt, dat je liederen zingt die op een menselijk niveau voor jou allang geen betekenis meer hebben. Alleen in het begin lijkt het geweldig.

Opwekken van de doden

Maar dit brengt ons bij het laatste punt van mijn lijst. Als je trouw bent in voetenwassen, het offeren van brood en vis, wandelen over water en het dragen van het kruis zul je van tijd tot tijd een rol mogen spelen bij iemands opwekking uit de doden. Er zijn geen woorden die de heerlijkheid van deze ervaring kunnen uitdrukken: te zien hoe mensen die verloren en hopeloos zijn plotseling het Leven van God op een tastbare manier ontvangen, ketenen verbrekend en hen leidend in een nieuw leven van vrijheid en blijdschap. Aanbiddingleiders mogen dit vaker doen dan anderen.

© Copyright 2002 Vineyard Music.

Oorspronkelijke titel: Fitch on disciplines Eve r y to n g u e, eve r y t r i b e a n d eve r y n a t i o n . 1:2 Nederlandse vertaling: Jane Hempenius E-Contact is een gratis maandelijkse uitgave van Vineyard Music Benelux. Ga voor meer Nederlandstalige artikelen naar de website van Vineyard Music (Benelux). Of stuur een e-mail naar info@vineyardmusic.nl.

Over de auteur:
Dr. Peter Fitch deelt het senior leiderschap van de St. Stephen's Universiteit in St. Stephen, New Brunswick in Canada, waar hij 'Dean of Ministry Studies' is. Hij is ook de hoofdvoorganger van de St. Croix Vineyard Gemeente en de schrijver van het boek 'Learning to Suffer Well' een devotioneel werkboek voor zowel persoonlijk gebruik als voor gebruik in kleine groepen.

Geef een reactie