‘Aanbidding op het podium moet als het ware het topje van de ijsberg zijn.’: Jesse Lasonder vanuit The Worship Academy in Engeland (1)
You are here: Home \ Studie \ Aanbidding als levensstijl \ ‘Aanbidding op het podium moet als het ware het topje van de ijsberg zijn.’

Begin september ben ik begonnen met de Worship Central Academy in Engeland. Ik wil je graag vertellen wat ik hier meemaak en over de lessen die ik leer. De Worship Central Academy is een jaar waarin aanbiddingsleiders worden getraind en toegerust. Het jaar wat ik doe is in Sheffield, en er is ook een academy in Londen.

Doordeweeks zijn er twee lesdagen en die zijn van acht tot vijf. Op een lesdag eten we met elkaar, bidden en aanbidden we veel en hebben we les. Op de dinsdagen krijgen we les over identiteit en bestemming en op de donderdagen over aanbidding. (in de ochtend theorie en in de middag praktijk). Daarnaast kregen we in het begin van het jaar een “placement church” aangewezen. Een kerk waar we dit jaar deel mogen worden van het aanbiddingsteam en waar we alles wat we leren in de praktijk kunnen brengen.

De belangrijkste les die ik tot nu toe leer: In de eerste plaats ben ik een aanbidder en vanuit die plaats kan ik dienen. Het bekende verhaal van Maria en Martha in Lukas 10:38-42 spreekt erover. Jezus komt op bezoek en Martha is druk bezig met de voorbereidingen en het dienen van Jezus. In een Engelse vertaling staat dat ze afgeleid is (distracted). Maria kiest ervoor om aan de voeten van Jezus te zitten en ze luistert naar Zijn woorden. Jezus zegt dat Maria het beste eind heeft gekozen. Een belangrijke les voor mij. Ik ben vaak zo druk bezig met het dienen van de Heer zonder dat ik echt tijd neem om bij Jezus te zijn. Terwijl dat de plaats is waar God spreekt, waar we rust vinden en waar het niet gaat om prestatie maar om relatie. In Hosea 6:6 staat een mooie tekst hierover: “Want liefde wil ik, geen offers; met God vertrouwd zijn is meer waard dan enig offer”.

Als je deel bent van een aanbiddingsteam is het een gevaar om alleen je gitaar op te pakken en God te aanbidden tijdens een oefenavond of op zondag tijdens de dienst. Ik merk het bij mezelf ook. De rest van de week ben ik vaak zo druk en afgeleid dat ik Degene waar het echt om gaat vergeet. Aanbidding op het podium moet als het ware het topje van de ijsberg zijn. Het grote ijsblok wat onder de oppervlakte is, dat is de tijd met God in de binnenkamer, waar niemand is behalve God. Als die tijd er niet is dan is het in feite slechts een show op het podium. Bob Sorge zegt dit: “Worship leading is taking your private cry and making it public”. In de eerste plaats zijn we aanbidders en vanuit die plaats kunnen we dienen.

Aanbidding.net
Over de auteur:

Geef een reactie