De stiltetour 2015: Thuiskomen bij God
You are here: Home \ persoonlijke verhalen \ De stiltetour 2015: Thuiskomen bij God
Ronald Koops
7 maart 2015 - 15:17, by , in persoonlijke verhalen, No comments

Een reden om stil te zijn: thuiskomen bij God

Een momentje off-line leven in volstrekte stilte. Het wordt steeds meer een unicum in een tijd waarin velen de beeldscherm- en bereikbaarheidscultuur massaal lijken te omarmen. Terwijl stilte zo heilzaam is.

‘We hebben in onze tijd geen behoefte aan een groter aantal intellectuele mensen, we hebben meer mensen nodig met diepgang’, zo schrijft Richard Foster in zijn boek Het feest van navolging – groeien in spiritualiteit. Hoewel hij dit al in 1978 schreef, geldt het eens en te meer voor de tijd waarin wij leven, een tijd waarin oppervlakkigheid, snelheid, bereikbaarheid en multitasking het ook onder christenen lijkt te winnen van vroegchristelijke principes als meditatie, gebed, vasten, studie, rust en regelmaat.

Hoewel Paulus ons inspireert om ‘anders’ te zijn, worden we meer en meer gelijkvormig aan deze wereld. Ik bedoel dat niet als een oordeel, maar als een beschouwing. We zitten uren op facebook, twitter, whatsapp, we zijn eindeloos in de weer met onze mobiel, zeker als er wifi is en we zijn te druk met onze vaak oppervlakkige communicatie via social media, waarin zien en gezien worden de norm lijkt.

Stilte is schaars geworden. Vreemd eigenlijk: als volgelingen van Jezus hebben we het vaak ongelooflijk ‘druk, druk, druk’, terwijl de Here Jezus zelf ons voorging in… rust. Natuurlijk, Jezus had een zeer drukke bediening, maar ‘Hijzelf trok zich geregeld terug op eenzame plaatsen om er te bidden’ (Lucas 5:16). Met andere woorden: Jezus zocht met regelmaat de stilte en zijn Vader op.

‘Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding’, zo zegt Psalm 62. Vaak horen we Gods stem niet, omdat we te druk zijn om de eindeloze stroom prikkels te verwerken. Te veel christenen klagen dat ze het ‘zo druk hebben’ alsof we slachtoffer zijn van de jachtige maatschappij waarin we leven. Alsof we geen keus hebben om, net als Jezus, met regelmaat de eenzaamheid en de stilte op te zoeken om in alle rust bij Hem te zijn.

Daarom pleit ik voor meer stilte en off-line momenten, want stilte mag je leren. Laten we jongeren voorleven en leren dat we het leven mogen vieren en af en toe even niet bereikbaar zijn, maar vrij zijn daarvan. Om op adem en tot rust komen. Want druk zijn en prikkels zijn niet het probleem, als we ons maar regelmatig opladen aan de Bron. De keus om dat wel of niet te doen ligt in onze eigen handen. Onze positie in Christus is dichtbij het Vaderhart van God. Waar we niet hoeven doen, maar mogen zijn.

Ronald Koops is schrijver en uitvoerend musicus. In maart en april organiseert hij met Mirjam van der Vegt opnieuw een stiltetour. Daar wordt ook zijn nieuwe cd ‘Herademen met de Psalmen’ gepresenteerd, waarin hij diverse psalmen/psalmgedeelten uit de Nieuwe Bijbelvertaling op nieuwe muziek heeft gezet en heeft ingezongen en ingespeeld met diverse artiesten als Elise Mannah, Luca Genta, Ben van Essen en anderen. Zie ook: www.ronaldkoops.nl

Ronald Koops
Over de auteur:

Geef een reactie